Gabor Mooij: journalist & tekstschrijver Gabor Mooij: journalist & tekstschrijver

Artikelen en interviews

freelancejournalist achtergrondartikelen, advertorials en interviews pensioenen, hrm, de sociale zekerheid en financiële productenSinds 2002 heb ik veel artikelen geschreven en interviews verzorgd over financiële onderwerpen, hrm, inkoop en pensioen. Dit deed ik voor vaktijdschriften, vaksites en relatiemagazines. U vindt hieronder een overzicht. 

Vakbladen

Financiële producten

Ik schreef in 2018 drie advertorials (door verzekeraars gesponsorde artikelen) voor VVP, een vakblad voor onafhankelijke financieel adviseurs. Een van die artikelen ging over een nieuw soort arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers.

Over financiële producten maakte ik een serie vakartikelen voor het beleggersmagazine Effect van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Voor Effect schreef ik al voor de financiële crisis een artikel over de grote gevaren van het uitlenen van aandelen door vermogensbeheerders en het short gaan met die aandelen.

Verder verzorgde ik in de periode 2011-2013 blogs over hypotheken, verzekeringen, pensioenen en fiscale onderwerpen voor de toen onafhankelijke financiële vergelijkingssite eyeOpen (opgegaan in online bank Knab). Eerder schreef ik artikelen over financiële producten voor Cash, een publieksmagazine over beleggen en financiële planning. Bekijk hier een artikel over banksparen.

Hrm-onderwerpen

Over hrm schrijf ik vanaf 2017 artikelen voor PW. in het kader van het e-book Wegwijs in arbeids­voorwaarden. U kunt hier zo’n artikel over de Wet flexibel werken bekijken en hier een artikel over ouderschapsverlof. In de zomer van 2020 stonden twee artikelen van me in de top vijf van meest gelezen artikelen op PW. (plaats 2 en 4). Daarnaast verzorg ik sinds 2017 marktanalyses op het gebied van hrm, arbo, personeelsverzekeringen en zakelijke onderwerpen voor Rendement Uitgeverij zoals deze artikelen over digitaal betalen, outplacementbureaus en over de MKB verzuim-ontzorgverzekering. Het laatste artikel werd door de redactieraad van HR Rendement uitgeroepen tot het beste artikel van juni 2020. Voor het economisch vakblad ESB schreef ik eind 2017 een advertorial met twee interviews over werken bij de EU.

Daarnaast schreef ik in 2015 hrm-gerelateerde artikelen voor het ondernemersmagazine Sprout (artikel over informatiemanagement) en een artikel over job crafting voor PM (Public Mission, tegenwoordig Publiek Denken). Verder heb ik voor het vaktijdschrift Management Support Magazine voor secretaressen van 2005 tot 2013 vele artikelen verzorgd. Deze gingen over hrm en over andere zaken die met het werk van een secretaresse te maken hebben. Een voorbeeld is dit artikel over langer doorwerken. Tot slot schrijf ik regelmatig over hrm-onderwerpen voor WerkGeld.nl.

Inkoop

In 2019 en 2020 verzorgde ik voor Inkoperscafé.nl een serie goed ontvangen vakartikelen en interviews over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van inkoop en de toeleveringsketens.

Pensioenen

Voor het vakblad IPN (tegenwoordig Pensioen Pro) schreef ik van 2007 tot 2018 een aantal pensioenartikelen, waaronder dit gesponsorde artikel uit 2017 over ESG-beleggen door vermogensbeheerder Aberdeen. Daarnaast verzorgde ik voor PW. een aantal artikelen over pensioenontwikkelingen. Bekijk hier één van deze artikelen over de pensioenrichtleeftijd.

In opdracht van Rhijnvis Media maakte ik in 2015 een serie inhoudelijke pensioenartikelen. Deze verschenen in de themakranten Arbeid & Pensioen en Human Resources (bijlagen bij De Telegraaf onder verantwoordelijkheid van Rhijnvis). Een voorbeeld vindt u hier. Voor Nederlands Pensioen & Beleggingsnieuws (NPN) schreef ik tussen 2006 en 2012 achtergrondartikelen over pensioenen en pensioenfondsen.

Relatiemagazines

Ik heb uitgebreide ervaring met het schrijven voor relatiemagazines en deelnemersbladen van pensioenfondsen. Zo schrijf ik sinds 2011 voor de deelnemersmagazines Focus van het Algemeen Pensioenfonds KLM, het Pensioenfonds Vliegend Personeel KLM en het Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Het gaat om artikelen over de jaarverslagen van deze fondsen. U vindt hier één van deze artikelen. Daarnaast schreef ik in 2015 een artikel over digitalisering en gemeenten voor Persoonlijk, een vakblad voor HRM-professionals van Driessen Groep.

Verder verzorgde ik van 2004 tot 2012 artikelen en boekrecensies voor ABP Wereld, het voormalige opinieblad van pensioenfonds ABP. Ook maakte ik van 2008 tot 2011 interviews en achtergrondartikelen voor OMNI, een relatiemagazine van pensioenuitvoerder MN.

Artikelen voor uw magazine

Heeft u een goed artikel of een advertorial nodig voor uw magazine? Ik vertel u graag meer over mijn journalistieke aanpak en ervaring.