Gabor Mooij: journalist & tekstschrijverGabor Mooij: journalist & tekstschrijver

Artikelen en interviews

freelancejournalist achtergrondartikelen, advertorials en interviews pensioenen, hrm, inkoop en financiële producten

Sinds 2002 heb ik veel artikelen geschreven en interviews verzorgd over met name humanresourcesmanagement (hrm), inkoop, pensioen en financiële onderwerpen. Dit deed ik voor vaktijdschriften, vaksites, bedrijfsbladen, publiekstijdschriften en relatiemagazines. U vindt hieronder een overzicht per specialisatie, aangevuld met andere onderwerpen. 

Hrm-onderwerpen

Over hrm schrijf ik vanaf 2017 artikelen voor PW. in het kader van het e-book Wegwijs in arbeids­voorwaarden. U kunt hier zo’n artikel over de Wet flexibel werken bekijken en hier een artikel over ouderschapsverlof. In de zomer van 2020 stonden twee artikelen van me in de top vijf van meest gelezen artikelen op PW. (plaats 2 en 4). Het artikel op nummer 2 over vroegpensioen eindigde zelfs in de top drie van PW. voor het hele jaar 2020.

Daarnaast verzorg ik sinds 2017 marktanalyses en vakartikelen op het gebied van hrm, arbo, personeelsverzekeringen en zakelijke onderwerpen voor Rendement Uitgeverij, zoals deze artikelen over digitaal betalen, outplacementbureaus, compensatie van de hoge inflatie door werkgevers en over de MKB verzuim-ontzorgverzekering. Het laatste artikel werd door de redactieraad van HR Rendement uitgeroepen tot het beste artikel van juni 2020.

artikelen interviews hrm pensioenen inkoop financiële onderwerpen

Voor Driessen Groep (‘Trends in HR’) verzorg ik vanaf 2014 achtergrondartikelen op hrm-gebied, waarbij ik in de artikelen rekening houd met SEO. Een voorbeeld is dit artikel met acht tips om de vitaliteit op de werkvloer te verhogen. Voor het vakblad Flexmarkt maak ik sinds 2022 achtergrondartikelen over ontwikkelingen in de uitzendbranche. Tot slot schrijf ik regelmatig over hrm-onderwerpen voor WerkGeld.nl.

Inkoop

Vanaf 2019 verzorg ik voor Inkoperscafé.nl goed gelezen vakartikelen en interviews over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van inkoop en de toeleveringsketens. Ook interview ik regelmatig inkoopdirecteuren (CPO’s) en senior inkopers van grote bedrijven en organisaties. Een overzicht van mijn artikelen op Inkoperscafé vindt u hier.

Pensioen

Voor het vakblad IPN (tegenwoordig Pensioen Pro) schreef ik van 2007 tot 2018 een aantal pensioenartikelen, waaronder dit gesponsorde artikel uit 2017 over ESG-beleggen door vermogensbeheerder Aberdeen. Daarnaast verzorg ik voor PW. artikelen over pensioenontwikkelingen. Bekijk hier één van deze artikelen over de pensioenrichtleeftijd. Ook op WerkGeld.nl schenk ik regelmatig aandacht aan pensioen.

In opdracht van Rhijnvis Media maakte ik in 2015 een serie inhoudelijke pensioenartikelen. Deze verschenen in de themakranten Arbeid & Pensioen en Human Resources (bijlagen bij De Telegraaf onder verantwoordelijkheid van Rhijnvis). Een voorbeeld vindt u hier.

Verder heb ik uitgebreide ervaring met het schrijven voor relatiemagazines en deelnemersbladen van pensioenfondsen. Zo schreef ik tussen 2011 en 2019 voor de deelnemersmagazines Focus van het Algemeen Pensioenfonds KLM, het Pensioenfonds Vliegend Personeel KLM en het Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. U vindt hier één van deze artikelen. Daarnaast verzorgde ik van 2004 tot 2012 artikelen en boekrecensies voor ABP Wereld, het voormalige opinieblad van pensioenfonds ABP. Ook maakte ik van 2008 tot 2011 interviews en achtergrondartikelen voor OMNI, een relatiemagazine van pensioenuitvoerder MN.

Financiële producten

Over financiële producten maakte ik een serie vakartikelen voor het beleggersmagazine Effect van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Voor Effect schreef ik al voor het begin van de financiële crisis een artikel over de grote gevaren van het uitlenen van aandelen door grote vermogensbeheerders en het short gaan met die aandelen.

Op WerkGeld.nl schrijf ik regelmatig over de financiële onderwerpen beleggen, hypotheken, sparen en verzekeringen. Eerder verzorgde ik in de periode 2011-2013 blogs over hypotheken, verzekeringen, lijfrente en fiscale onderwerpen voor de financiële vergelijkingssite eyeOpen.

Verder schreef ik in 2018 drie advertorials (door verzekeraars gesponsorde artikelen) voor VVP, een vakblad voor onafhankelijke financieel adviseurs. Een van die artikelen ging over een nieuw soort arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers.

Andere onderwerpen

Voor het bekende populairwetenschappelijke publieksmagazine KIJK schreef ik in 2023 twee artikelen op het gebied van techniek over golfenergie en over innovatieve batterijen.

Voor het vakblad Facilitair Journaal heb ik van 2020 tot en met 2022 artikelen verzorgd over facilitair management. In 2022 schreef ik dit artikel over rmaatschappelijk verantwoord inkopen voor Facilitair Journaal.

Artikelen voor uw magazine

Heeft u een goed artikel of interview nodig voor uw magazine? Dan vertel ik u graag meer over mijn journalistieke aanpak en ervaring.