Gabor Mooij: journalist & tekstschrijver Gabor Mooij: journalist & tekstschrijver

Artikelen en interviews

freelancejournalist achtergrondartikelen, advertorials en interviews pensioenen, hrm, inkoop en financiële producten

Sinds 2002 heb ik veel artikelen geschreven en interviews verzorgd over financiële onderwerpen, hrm, inkoop en pensioen. Dit deed ik voor vaktijdschriften, vaksites, bedrijfsbladen en relatiemagazines. U vindt hieronder een overzicht per specialisatie. 

Financiële producten

Over financiële producten maakte ik een serie vakartikelen voor het beleggersmagazine Effect van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Voor Effect schreef ik al voor de financiële crisis een artikel over de grote gevaren van het uitlenen van aandelen door grote vermogensbeheerders en het short gaan met die aandelen.

Op WerkGeld.nl schrijf ik regelmatig over de financiële onderwerpen beleggen, hypotheken, sparen en verzekeringen. Eerder verzorgde ik in de periode 2011-2013 blogs over hypotheken, verzekeringen, lijfrente en fiscale onderwerpen voor de financiële vergelijkingssite eyeOpen.

Verder schreef ik in 2018 drie advertorials (door verzekeraars gesponsorde artikelen) voor VVP, een vakblad voor onafhankelijke financieel adviseurs. Een van die artikelen ging over een nieuw soort arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers.

Hrm-onderwerpen

artikelen interviews hrm pensioenen inkoop financiële onderwerpen

Over hrm schrijf ik vanaf 2017 artikelen voor PW. in het kader van het e-book Wegwijs in arbeids­voorwaarden. U kunt hier zo’n artikel over de Wet flexibel werken bekijken en hier een artikel over ouderschapsverlof. In de zomer van 2020 stonden twee artikelen van me in de top vijf van meest gelezen artikelen op PW. (plaats 2 en 4). Het artikel op nummer 2 over vroegpensioen eindigde zelfs in de top drie van PW. voor het hele jaar 2020.

Daarnaast verzorg ik sinds 2017 marktanalyses en vakartikelen op het gebied van hrm, arbo, personeelsverzekeringen en zakelijke onderwerpen voor Rendement Uitgeverij, zoals deze artikelen over digitaal betalen, outplacementbureaus, compensatie van de hoge inflatie door werkgevers en over de MKB verzuim-ontzorgverzekering. Het laatste artikel werd door de redactieraad van HR Rendement uitgeroepen tot het beste artikel van juni 2020.

Voor Driessen Groep (‘Trends in HR’) maak ik vanaf 2014 achtergrondartikelen op hrm-gebied, waarbij ik in de artikelen rekening houd met SEO. Een voorbeeld is dit artikel met acht tips om de vitaliteit op de werkvloer te verhogen. Voor het economisch vakblad ESB schreef ik eind 2017 een advertorial met twee interviews over werken bij de EU. In 2015 schreef ik over hrm voor het ondernemersmagazine Sprout (artikel over informatiemanagement) en PM (artikel over job crafting). Verder heb ik voor het vaktijdschrift Management Support Magazine voor secretaressen van 2005 tot 2013 vele artikelen verzorgd. Deze gingen over hrm en over andere zaken die met het werk van een secretaresse te maken hebben. Een voorbeeld is dit artikel over langer doorwerken. Tot slot schrijf ik regelmatig over hrm-onderwerpen voor WerkGeld.nl.

Inkoop

Vanaf 2019 verzorg ik voor Inkoperscafé.nl goed gelezen vakartikelen en interviews over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van inkoop en de toeleveringsketens. Ook interview ik regelmatig inkoopdirecteuren (CPO’s) en senior inkopers van grote bedrijven en organisaties. Een overzicht van mijn artikelen op Inkoperscafé vindt u hier. Ik schrijf vanaf 2020 regelmatig artikelen over facilitair management voor Facilitair Journaal. Voor dit vakmagazine maakte ik in 2022 dit artikel over rmaatschappelijk verantwoord inkopen.

Pensioenen

Voor het vakblad IPN (tegenwoordig Pensioen Pro) schreef ik van 2007 tot 2018 een aantal pensioenartikelen, waaronder dit gesponsorde artikel uit 2017 over ESG-beleggen door vermogensbeheerder Aberdeen. Daarnaast verzorg ik voor PW. artikelen over pensioenontwikkelingen. Bekijk hier één van deze artikelen over de pensioenrichtleeftijd. Ook op WerkGeld.nl schenk ik regelmatig aandacht aan pensioen.

In opdracht van Rhijnvis Media maakte ik in 2015 een serie inhoudelijke pensioenartikelen. Deze verschenen in de themakranten Arbeid & Pensioen en Human Resources (bijlagen bij De Telegraaf onder verantwoordelijkheid van Rhijnvis). Een voorbeeld vindt u hier. Voor Nederlands Pensioen & Beleggingsnieuws (NPN) schreef ik tussen 2006 en 2012 achtergrondartikelen over pensioenen en pensioenfondsen.

Verder heb ik uitgebreide ervaring met het schrijven voor relatiemagazines en deelnemersbladen van pensioenfondsen. Zo schreef ik tussen 2011 en 2019 voor de deelnemersmagazines Focus van het Algemeen Pensioenfonds KLM, het Pensioenfonds Vliegend Personeel KLM en het Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. U vindt hier één van deze artikelen. Daarnaast verzorgde ik van 2004 tot 2012 artikelen en boekrecensies voor ABP Wereld, het voormalige opinieblad van pensioenfonds ABP. Ook maakte ik van 2008 tot 2011 interviews en achtergrondartikelen voor OMNI, een relatiemagazine van pensioenuitvoerder MN.

Artikelen voor uw magazine

Heeft u een goed artikel of interview nodig voor uw magazine? Dan vertel ik u graag meer over mijn journalistieke aanpak en ervaring.