Gabor Mooij: journalist & tekstschrijverGabor Mooij: journalist & tekstschrijver

Door

Corona overpeinzingen

Toen ik vanochtend wakker werd, was het veel stiller dan normaal. Heel even dacht ik aan zo’n filmscène met nog maar weinig overlevenden na een verschrikkelijke pandemie. Gelukkig bleek dat niet zo te zijn?, maar de situatie is best bizar. Dat komt denk ik vooral door de onzekerheid wat het coronavirus met je doet, omdat het nog zo nieuw is en de gevolgen per mens sterk kunnen verschillen. Het voelt bijna aan als een soort minuscuul zwaard van Damocles dat ergens in de lucht om me heen hangt. 

coronacrisis

Het aantal besmettingen van het coronavirus blijft intussen vrij hard oplopen (landelijk van ruim 1400 naar boven de 1700, hier in Apeldoorn van 7 naar 10). Het Eurovisie Songfestival en het EK voetbal zijn afgelast. Er vinden geen wielerwedstrijden plaats en de voetbalcompetitie is stilgelegd. Ook het amateursporten is gestopt. De horeca is dicht, veel grote winkelketens zijn gesloten en 5 van de 7 pieren op Schiphol zijn dichtgegaan.

Mensen lopen met een boog om elkaar heen of blijven binnen. In de supermarkten nemen hamsteraars die denken dat de wereld vergaat op grote schaal wc-papier, zuivel, blikvoedsel en fruit zoals citroenen en kiwi’s mee. Misschien dat ze zich thuis helemaal inwikkelen in het wc-papier. Ik zou niet weten waarom ze er anders zo’n dringende behoefte aan hebben.

Je even terugtrekken in de natuur kan nog wel, alleen is het daar juist drukker dan normaal omdat anderen heel toevallig ook op dat idee zijn gekomen. Wat zouden de dieren er eigenlijk van vinden? Lekker rustig misschien wel. Ik zag een paar dagen terug een eekhoorn midden in de stad, maar dat is voor Apeldoorn ook weer niet zo uitzonderlijk.