Gabor Mooij: journalist & tekstschrijver Gabor Mooij: journalist & tekstschrijver

Door

Corona-logboek

Vanaf het begin van de coronacrisis heb ik een soort logboek bijgehouden. Dit is daarvan het nieuwste, zeker niet laatste, deel.

Mijn vaccinatie met Pfizer is zonder problemen en bijwerkingen verlopen. Een paar dagen later ging ik in huis bij het stofzuigen onderuit. Toen had ik veel grotere schade kunnen oplopen dan door de hele coronacrisis, waarvoor ik meer dan een jaar voorzichtig en beducht ben geweest. Gelukkig liep het afgezien van een verrekte knie goed af. Corona is nu, ook gelukkig, stevig op zijn retour in Nederland. Wel zijn er wereldwijd in 2021 meer coronadoden gevallen dan in heel 2020 (!). In Nederland houden ze het officieel nog op 17.708 coronadoden vanaf het begin van de pandemie. Het zijn er echter volgens meesterstatisticus Marino van Zelst bijna twee keer zoveel. We leven dan wel in een democratie, maar ook hier lijkt een soort overheidspropaganda zijn werk te doen. Hierover en over veel meer wat tijdens de coronacrisis niet goed is gegaan van overheidswege zal uiteindelijk nog wel kritisch geschreven worden (en hopelijk meer dan dat), maar dat kan best nog jaren of zelfs decennia duren.

EK-voetbal, kabinetsformatie en vernieuwingen

Het EK-voetbal 2021 (gek genoeg officieel nog EURO 2020 genoemd) begint vanavond. Er is wat meer oranjegevoel gekomen, maar de stemming is nog steeds wat onderkoeld, waarschijnlijk omdat veel mensen door corona nogal murw zijn geraakt. Ook is er nog steeds geen zicht op een nieuw kabinet en is er weer nieuw gedoe rondom Pieter Omtzigt, die vanuit het CDA door de jaren heen nogal als een paria is behandeld. Veel mensen willen het graag bij het oude houden, maar er zijn teveel ontwikkelingen (milieu, pandemieën, woningnood, coronaherstel, hybride werken) die dat onmogelijk maken. Dat geldt ook in de politiek, waarin een wisseling van de wacht nog in de rij staat, maar die er toch echt een keer gaat en moet komen.