Gabor Mooij: journalist & tekstschrijver Gabor Mooij: journalist & tekstschrijver

Achtergrondartikelen en interviews

freelancejournalist achtergrondartikelen en interviews pensioenen, hrm, de sociale zekerheid en financiële productenSinds 2002 heb ik veel achtergrondartikelen geschreven en interviews verzorgd over financiële onderwerpen, hrm, pensioen en de sociale zekerheid. Dit deed ik voor vaktijdschriften, vaksites en relatiemagazines. U vindt hieronder een overzicht. Als u op de links klikt, kunt u voorbeelden bekijken van mijn werk.

Vakbladen

Financiële producten
Over financiële producten heb ik een serie kritische artikelen geschreven voor het beleggersmagazine Effect van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Voor Effect schreef ik al voor de financiële crisis een artikel over de grote gevaren van het uitlenen van aandelen door vermogensbeheerders en het short gaan met die aandelen.

Verder verzorgde ik in de periode 2011-2013 een serie kritische blogs over hypotheken, verzekeringen, pensioenen en fiscale onderwerpen voor de financiële vergelijkingssite eyeOpen (tegenwoordig hypotheekadviseur). Van 2006 tot en met 2008 schreef ik artikelen over financiële producten voor CASH, een magazine over beleggen en financiële planning. Een van die artikelen ging over banksparen.

Hrm-onderwerpen
Artikelen over hrm-onderwerpen schreef ik onder meer van 2008 tot 2012 voor VM (verenigingsmanagement) en in 2015 voor PM (Public Mission, tegenwoordig Publiek Denken). Verder heb ik voor het vaktijdschrift Management Support Magazine voor secretaressen van 2005 tot 2013 vele artikelen verzorgd. Deze gingen over hrm en over andere zaken die met het werk van een secretaresse te maken hebben.

Daarnaast schreef ik in 2015 voor het ondernemersmagazine Sprout een artikel over informatiemanagement. Ook maakte ik van 2005 tot 2011 een groot aantal achtergrondartikelen en vraag-antwoordartikelen voor HR Praktijk.nl (uitgeverij Weka). Onderwerpen waren ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid, arbeidsomstandigheden, vergrijzing en gezondheid van werknemers. Tot slot schrijf ik regelmatig over hrm-onderwerpen voor WerkGeld.nl.

Pensioenen
In opdracht van Rhijnvis Media maakte ik in 2015 een serie inhoudelijke pensioenartikelen. Deze verschenen in de themakranten Arbeid & Pensioen en Human Resources (bijlagen bij De Telegraaf onder verantwoordelijkheid van Rhijnvis). Voor Nederlands Pensioen & Beleggingsnieuws (NPN) en IPN (tegenwoordig Pensioen Pro) schreef ik tussen 2006 en 2012 achtergrondartikelen over pensioenen en pensioenfondsen.

Sociale zekerheid
Op het gebied van sociale zekerheid verzorgde ik in 2009 en 2010 een serie artikelen voor Sociaal Totaal, een uitgave van Kluwer. Voor andere uitgaven van Kluwer heb ik artikelen gemaakt over reïntegratie en werk & inkomen. Ik schreef in november 2006 voor een verkiezingseditie van het vakblad Werk en Inkomen van Kluwer interviews met kamerleden van de grote politieke partijen. Deze gingen over hun kijk op werk en inkomen en de sociale zekerheid. De kamerleden die ik interviewde, waren Jet Bussemaker (PvdA), Ineke van Gent (GroenLinks), Tineke Huizinga (ChristenUnie), Mark Rutte (VVD), Gerda Verburg (CDA) en Jan de Wit (SP).

Daarnaast schreef ik een aantal jaar achtergrondartikelen voor de vacaturekrant Job in de Regio over werken en over de sociale zekerheid.

Relatiemagazines

Ik heb uitgebreide ervaring met het schrijven voor relatiemagazines en deelnemersbladen van pensioenfondsen. Zo maakte ik van 2004 tot 2012 artikelen en boekrecensies voor ABP Wereld, het voormalige opinieblad van pensioenfonds ABP. Daarnaast verzorgde ik van 2008 tot 2011 interviews en achtergrondartikelen voor OMNI, een relatiemagazine van pensioenuitvoerder MN.

Verder schrijf ik sinds 2011 voor de deelnemersmagazines Focus van het Algemeen Pensioenfonds KLM, het Pensioenfonds Vliegend Personeel KLM en het Pensioenfonds KLM-Cabinepersoneel. Het gaat om artikelen over de jaarverslagen van deze fondsen.

Achtergrondartikelen voor uw magazine

Heeft u een goed journalistiek artikel nodig voor uw magazine? Ik vertel u graag meer over mijn journalistieke aanpak en ervaring.